Kolleriek

"Kolleriek" het Kollebier, onze Kollegeest in de fles !

Of je nu in geesten gelooft of niet, sommige mensen beweren dat ze ooit een geest hebben gezien. Maar kan dat wel? Normaal gesproken niet. Geesten kan men niet met het blote oog waarnemen. Maar zeker is dat er in Kolegem, een wijk in Mariakerke, een geest rondzweeft. Niemand heeft hem al ontmoet en niemand weet hoe hij er uit ziet maar zijn aanwezigheid is al 50 jaar waarneembaar. Al vijf decennia lang beïnvloedt hij het sociale en culturele leven in Mariakerke. Hij werd voor het eerst waargenomen in 1960. Op een mooie pinksterdag ontstond er in die wijk plots een opstoot van samenhorigheid. Verenigingen, vrienden en buren vonden elkaar tijdens een groot tuinfeest. Het klikte en smaakte naar nog. Een jaar later werden in Kolegem de “Kollefeesten” boven de doopvont gehouden. Uit het gedachtegoed van een heterogene bewonersgroep borrelde een mystiek brouwsel op en uit de dampen ervan moet de geest zijn verwekt: De Kollegeest. Een geest die al een halve eeuw de ganse wijk benevelt met een uitzonderlijk sociaal en cultureel charisma.

Nu 50 jaar later vind de buurt de tijd rijp om de Kollegeest te symboliseren in een bierbrouwsel. Daarom werd in 2010 Kolleriek boven de doopvont gehouden. Bier als symbool voor samenhorigheid en levensvreugde.

Tussen pot en pint wordt nog steevast de legende verteld over wat dit bier zo speciaal maakt ...... Zie het filmpje: De Legende van het Kollebier.

Kolleriek is verkrijgbaar in ons Kollecafé en natuurlijk tijdens onze Kollefeesten.